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 RE:  May state park manager accept the use of golf clubs from a golf club supplier  
   which sells products to the state park? 
 
 DECISION: No 
 
  This opinion is in response to your March 9, 1995, request for an advisory opinion from the 
Executive Branch Ethics Commission (the "Commission"). This matter was reviewed at the April 27, 1995, meeting 
of the Commission, and the following opinion is issued. 
 
  You state the relevant facts as follows.  You are seeking an opinion concerning a Department of 
Parks employee who manages a state park ("Park Manager").  He is a full-time employee who manages a park with 
a golf course and who has purchasing authority.  The Park Manager also performs consulting duties for a sporting 
goods company which is a supplier of golf clubs and associated materials to the park ("Supplier").  As a consultant, 
the Park Manager is asked to test golf clubs for the Supplier.  The Supplier provides the Park Manager with a new 
set of golf clubs for testing on a year-round basis.  There is no cash remuneration, and the clubs are not given to the 
Park Manager.  On an annual basis, the Park Manager trades the old set of golf clubs for the use of a new set of golf 
clubs.  The Park Manager is a golf pro and was employed previously as the golf shop manager at another state park. 
 
  The Supplier does not have any contracts with the Department of Parks; rather the Park Manager 
purchases a small amount of products from the Supplier for resale in the park golf shop.  The total amount of 
purchases made is approximately two or three hundred dollars per year. The Park Manager determines what to 
purchase from the supplier and other companies. 
 
  KRS 11A.040(9) states: 
 
   (9) Without the approval of the commission, no public servant 

shall accept outside employment from any person or business that does business 
with or is regulated by the state agency for which the public servant works or 
which he supervises, unless the outside employer's relationship with the state 
agency is limited to the receipt of entitlement funds.  The commission shall 
promulgate administrative regulations to establish a procedure for the approval 
of outside employment of a public servant, including a requirement that the 
public servant and his appointing authority state in writing that the public 
servant is not in a position to influence any agency decision relating to the 
outside employer. 

 
  Also, the Commission, in its Advisory Opinion 93-81, has stated that a public servant should not 
accept gifts from a person or business that does business with the agency in which the public servant is employed.  
The use of the golf clubs could be considered a gift or compensation for outside employment as a consultant. 
 
  Because the Supplier does business with the park where the Park Manager is employed, the Park 
Manager should not accept the use of the golf clubs as a gift nor should he accept outside employment with or 
without use of the golf clubs from the Supplier. 
 
  The purpose of the prohibitions cited above is to avoid any perceptions among the public or 
competing sporting goods companies that the Park Manager is promoting the private interests of the donor-company 
as he carries out his public duties of Park Manager. 
 


